
Question: What is Non-Revocable Parole? 
 
Answer: Non-Revocable Parole is a non-supervised version of parole where you do not report 

 to a Parole  Agent, cannot have a parole hold placed on you pursuant to Penal Code 
 Section 3056 and cannot be returned to custody for a parole violation for any reason. 
 

Question: What requires that inmates and parolees are placed on to Non-Revocable Pa-
role?  

 
Answer: On October 11, 2009, Section 3000.03 of the California Penal Code was enacted  

pursuant to Section 48 of Senate Bill X3 18.  This law goes into effect on  
January 25, 2010, and requires the placement of parolees on to Non-Revocable  
Parole. 

 
Question: Is everyone eligible to be on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: No, this program is limited only to offenders meeting the following criteria: 
 

(a) The person is not required to register as a sex offender pursuant to Chapter 5.5 
(commencing with Section 290 of Title 9 of Part 1). 
 
(b) The person was not committed to prison for a serious felony as defined in Sections 
1192.7 and 1192.8, or a violent felony, as defined in Section 667.5, and does not have 
a prior conviction for a serious felony, as defined in Section 1192.7 and 1192.8, or a 
violent felony, as defined in Section 667.5. 
 
(c) The person was not committed to prison for a sexually violent offense as defined in 
subdivision (b) of Section 6600 of the Welfare and Institutions Code and does not 
have a prior conviction for a sexually violent offense as defined in subdivision (b) of 
Section 6600 of the Welfare and Institutions Code. 
 
(d) The person was not found guilty of a designated serious disciplinary offense, as 
defined in regulation by the Department, during his or her current term of imprison-
ment. 
 
(e) The person is not a validated prison gang member or associate, as defined in 
regulation by the Department. 
 
(f) The person did not refuse to sign any written notification of parole requirements or 
conditions, including, but not limited to, the written notification of requirements  
pursuant to Section 3067. 
 
(g) The person was evaluated by the Department using a validated risk assessment 
tool and was not determined to pose a high risk to reoffend. 
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Question: When do I find out if I am being placed on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: The Department of Corrections and Rehabilitation (CDCR) is currently screening  

inmates paroling between April 1, 2010 and July 31, 2010, for placement on  
Non-Revocable Parole.  Inmates paroling prior to April 1, 2010 will be screened after 
being placed on parole.  The screening for placing parolees on Non-Revocable Parole 
will begin on January 25, 2010, and will take approximately four months to complete. 

 
Question: How long am I on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: Unless the Board of Parole Hearings has indicated that you have a requirement to 

complete a Batterer’s Program pursuant to Penal Code Section 3053.2, you will  
discharge within 30 days of having been on parole for one year pursuant to the  
provisions contained within Penal Code Section 3001. 

 
Question: Are there any requirements if I am placed on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: You are required to comply with all provisions of the California Penal Code and you 

 are subject to being searched by any law enforcement officer at any time. 
 

Question: Do I still have to complete any registrations with local law enforcement? 
 
Answer: Yes. Being on Non-Revocable Parole does not relieve you of any registration  

 requirements.  You must still complete any required registration with local law  
 enforcement. 
 

Question: Do I have to send monthly reports to the parole office? 
 
Answer: No, you are not required to send in monthly reports. 

 
Question: I see that the Board of Parole Hearings has indicated that I have to complete a 

Batterer’s Program, how does this affect me on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: If you have a requirement to complete a Batterer’s Program per Penal Code Section 

3053.2, you will not discharge after thirteen months of being on parole unless you 
have submitted a copy of the certificate showing you have completed the Batterer’s 
Program to: 

 
 Division of Adult Parole Operations, Headquarters 
 P.O. Box 942883 
 Sacramento, CA  94283 
 

Even though you submit a copy of your Batterer’s Program certificate, the Board of 
Parole Hearings has the right to retain you on Non-Revocable Parole for good cause. 
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Question: I was not able to complete the Batterer’s Program, am I still on Non-Revocable 
Parole? 

 
Answer: Yes, you will be retained on Non-Revocable Parole until either your controlling  

discharge date or your submission of a copy of the certificate showing you have  
completed the Batterer’s Program.  Once we have received a copy of your certificate, 
your case will be reviewed for discharge at the next annual review.   

 
Question: Can I still be arrested while on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: Yes. Parolees on Non-Revocable Parole are still subject to arrest by law enforcement 

for crimes committed in the community. However, they cannot have a parole hold 
placed on them and cannot have their parole revoked. 

 
Question: Do I still have to tell law enforcement officers that I am on parole? 
 
Answer: Yes, you must still inform law enforcement officers that you are on Non-Revocable 

Parole since you are still subject to being searched by any law enforcement officer at 
any time.  

 
Question: Will I receive a discharge card if I am on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: After discharging from Non-Revocable Parole, you may obtain a Discharge Certificate 

by sending a written request to:  
 

CDCR RECORDS 
P.O. Box 942883 
Sacramento, CA 94283 

 
Question: Do I still have to pay my victim’s restitution if I am on Non-Revocable Parole? 
 
Answer: Yes, being on Non-Revocable Parole does not relieve you of your obligation to pay 

your victim’s restitution.  You can obtain your restitution balance and payment infor-
mation by contacting the Office of Victim and Survivor Rights and Services at  
1-877-256-6877. 

 
Question: The paperwork states that I have to return to the county where I last held legal 

residence, is that true? 
 
Answer: Yes, Penal Code Section 3003(a) requires that you reside in your county of last legal 

residence. 
 
Question: My counselor says that I have been approved for Non-Revocable Parole, what 

happens next? 
 
Answer: Once you have been approved for Non-Revocable Parole by the Board of Parole 

Hearings, your counselor will have you sign the Notification of Non-Revocable Parole 
Requirements.  
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Question: What happens if I refuse to sign the Notification of Non-Revocable Parole Re-
quirements? 

 
Answer: If you refuse to sign this form, then you will no longer be eligible for  

Non-Revocable Parole and will be placed on supervised parole. 
 

Question: I have been approved for Non-Revocable Parole and signed all my paperwork, 
now what happens? 

 
Answer: Once you have been approved for Non-Revocable Parole, you will be released to 

non-supervised parole unless you are found guilty of a serious Rules Violation Report 
while still in custody that makes you ineligible.  If it is determined you are no longer 
eligible for placement onto Non-Revocable Parole, you will be released to supervised 
parole. 

 
Question: I am paroling to Non-Revocable Parole.  Do I still get my gate money? 
 
Answer: Yes, you will still receive whatever gate money you would have received had you 

been released to supervised parole. 
 
Question: Can I still receive services from the parole office? 
 
Answer: Based on need, you may still be eligible to receive services from the parole office at 

the discretion of the local District Administrator; however, you do not have a legal right 
to receive those services. 

 
Question: Do I still need a travel pass to go beyond 50 miles or be gone for longer than 48 

hours? 
 
Answer: No, since you are no longer required to report to a parole agent, you do not need per-

mission from a parole agent to travel. 
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